skip to Main Content
Permalenker

Permalenker – Viktige elementer for SEO

Viktige elementer for SEO
1. Søkemotoroptimalisering: Søkeordundersøkelser, del 1
2. Søkemotoroptimalisering: Søkeordundersøkelser, del 2
3. Titler og overskrifter – Viktige elementer for SEO
4. Overskrifter i teksten – Viktige elementer for SEO
5. Permalenker – Viktige elementer for SEO
6. Gode tekster på nett – Viktige elementer for SEO
7. Åtte plasseringer av søkeord for målrettet digitalt innhold

Permalenker er faste adresser/lenker til bestemte sider på Internett. Når du bruker lesbare ord i permalenkene på nettstedet ditt, er dette bra med tanke på søkemotoroptimalisering. I dette innlegget forklarer vi hvorfor det er slik, og hvordan du kan gjøre dette på ditt WordPress-nettsted.

Begrepet permalenker er definert slik fra WordPress selv:

Permalenker er de permanente URL-ene til dine individuelle blogginnlegg, i tillegg til kategorier og andre lister over blogginnlegg. En permalenke er hva en annen blogger vil bruke for å lenke til din artikkel (eller seksjon), eller hvordan du kan sende en lenke til din historie i en e-postbeskjed. URL-en til hvert innlegg skal være permanent, og aldri endre seg — derav permalenke.

Permalenker viser ikke bare til blogginnlegg  alle sider på Internett har sin faste lenke til innholdet på akkurat den siden.

Permalenker er viktige for søkemotoroptimalisering

Når du bruker lesbare ord i permalenken som identifiserer innholdet ditt, leses disse ordene av søkemotorene. Hvis ordene brukerne søker etter er en del av permalenken til innholdet ditt, blir det rangert til å være mer et relevant søkeresultat. I tillegg blir det jo også mulig for brukerne å lese hva siden handler om direkte fra sideadressen!

Ordene brukeren søker etter, vises uthevet i søkeresultatet slik:

Søkeresultat permalenke
Permalenker vises i søkeresultatet i Google rett under sidetittelen.

Forutsetning: Still inn publiseringsverktøyet til å bruke lesbare permalenker

Sannsynligvis har webleverandøren din allerede gjort dette, men hvis ikke, er det verdt å nevne.

En forutsetning for å få til å bruke lesbare ord i permalenkene i blogginnlegg er at publiseringsverktøyet du bruker kan gjøre dette. I WordPress kan du justere oppsettet for permalenker ved å velge Innstillinger og Permalenker i administrasjonspanelet. Vi anbefaler å velge innstillingen «Innleggsnavn», som lager en permalenke for et blogginnlegg automatisk basert på innleggstittelen din.

Innstillinger for permalenker i Wordpress.
Innstillinger for permalenker i Wordpress.

OBS – Ikke endre på denne innstillingen hvis du allerede har publisert og delt blogginnlegg fra nettstedet ditt tidligere! De gamle lenkene vil slutte å virke!

Når dette er gjort, kommer det automatisk frem en permalenke under feltet for tittel i WordPress når du begynner å skrive. Legg merke til at det finnes en knapp for å redigere permalenken. Denne kan du godt bruke før innlegget publiseres og deles, men på samme måte som å endre permalenkestrukturen, bør du ikke endre permalenken etter at innlegget er publisert. Da risikerer du at brukerne kommer til en side som ikke finnes på nettstedet, fordi innholdet har byttet adresse.

Permalenke Wordpress rediger innlegg
I Wordpress kan du redigere permalenken for hver side eller hvert innlegg du publiserer.

Oppsummering

Permalenker er faste adresser/lenker til bestemte sider på Internett. Når du bruker lesbare ord i permalenkene på nettstedet ditt, er dette bra med tanke på søkemotoroptimalisering og brukervennlighet.

Vil du ha mer informasjon om hvordan du lager godt innhold for nett?

Les mer om innhold på nett her!

Trenger du hjelp til å oppdatere eller lage en hjemmeside?

Les mer om tilbudene våre her!

Back To Top